Vyhněte se ptačí chřipce u slepic

Bojíte se, že by Váš chov mohla postihnout ptačí chřipka?  Ptačí chřipka představuje závažné virové onemocnění, které se nekontrolovaně šíří a je třeba se mu vyvarovat. Klíčovým opatřením k zamezení této nákazy je prevence. Jaká opatření může podniknout každý chovatel, aby minimalizoval riziko nákazy ptačí chřipky?

ptaci-chripka-u-slepic-prevence

Co je ptačí chřipka a jak se šíří

Na začátek je důležité vysvětlit, co přesně ptačí chřipka znamená. Jedná se o virové onemocnění, postihující ptactvo včetně druhů jako slepice, krůty, kachny a husy. Nemoc se přenáší hlavně skrze volně žijící ptáky, kteří virus nesou ve svých trávicích a dýchacích cestách. Nákazu lze chytit kontakt s trusem těchto infikovaných ptáků nebo z povrchů, na kterých virus přežívá. Nevhodná hygiena po manipulaci s nakaženými ptáky či jejich výkaly může způsobit přenos i na lidi.

Projevy ptačí chřipky

Symptomy ptačí chřipky se podobají silné chřipce u lidí. Postižená drůbež má zduřelé sliznice a zarudlé oči. Ztrácí chuť k jídlu a snášení vajec výrazně klesá nebo úplně ustává. Zasažení ptáci mají vážné problémy s dýcháním a většinou uhynou během několika dní.

Způsoby snížení rizika nákazy

Jak již bylo zmíněno, ptačí chřipka se šíří kontaktem s infikovanými ptáky. Jediným účinným způsobem ochrany vaší drůbeže je předejít těmto kontaktům. Následuje pět klíčových opatření k minimalizaci rizika nákazy

Chráněný výběh - důležité je minimalizovat kontakt mezi drůbeží a volně žijícím ptactvem. Nejlepší by bylo, kdyby drůbež zůstala během celého období nákazy ve svých prostorách. To ovšem nemusí být vždy možné. K omezení rizika zavlečení ptačí chřipky do chovu lze kolem výběhu použít textilní síť, která zajistí ochranu i shora.

Krmení a pití v uzavřených prostorech - krmivo a vodu je vhodné umístit do vnitřních prostorů, nebo alespoň pod přístřešek. Dbejte na to, aby krmivo nebylo rozsypané, což by mohlo lákat další ptáky. Udržování čistoty krmiva a vody je klíčové, protože nejčastější způsob nákazy je kontaminace krmiva trusem nakažených ptáků.

Čištění a dezinfekce - udržování čistoty je klíčem k zachování zdraví. Pravidelná údržba kurníku a výběhu je důležitá a během období zvýšeného rizika ještě důležitější. Po úklidu je nezbytné provést důkladnou dezinfekci. Správná dezinfekce dokáže zničit viry, bakterie a další původce nemocí. K prevenci ptačí chřipky i jiných virových a bakteriálních infekcí se doporučuje používat dezinfekci, například SCHOPF DISINFECT PREMIUM 1l.

Kontrola zdroje vody - při podávání vody buďte opatrní při výběru zdroje. Pokud to jde, vyhněte se neupravené vodě z povrchových nádrží, kam mají přístup volně žijící ptáci.

Odpuzovač na ptactvo - pokud nemáte možnost vnitřního výběhu nebo voliéry, můžete zkusit použít pachový odpuzovač na ptactvo nebo plastové siluety dravců.

Ptačí chřipka je vážným problémem, který je třeba brát s respektem. Důležitá je včasná prevence, abyste nemuseli řešit nepříjemné kroky v případě nákazy. S dodržováním těchto preventivních opatření máte nejlepší šanci minimalizovat riziko ptačí chřipky ve vašem chovu.

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY