Co má doma správný chovatel? Šrotovník na obilí!

Jistě jste se již seznámili s pojmem šrotovník na obilí. Možná však váháte, k jakému konkrétnímu účelu mlýnek na obilí slouží a zda byste ho dokázali plně využít. Bez ohledu na velikost chovu, zda se jedná o rozsáhlou farmu či spíše menší statek či hospodářství, elektrický mlýnek na obilí, jinak nazýván šrotovník, představuje cenný nástroj. 

Domaci-vyroba-krmne-smesi

K čemu slouží šrotovník na obilí?

Jednoduše řečeno, šrotovník na obilí představuje elektrický mlýnek na obilí, který vám umožní mletí vlastního šrotu. Tento šrotovník je často využíván chovateli pro přípravu domácích krmných směsí pro drůbež, slepice a další hospodářská zvířata, ale i pro krmení prasat, krav a jiných zvířat na statku.

Jaké plodiny lze pomocí šrotovníku zpracovat?

Primárním úkolem šrotovníku na obilí je mletí různých obilovin, jako jsou pšenice, ječmen, oves a žito. Navíc se dá využít i pro šrotování kukuřice, rýže, prosa, pohanky a dokonce i luštěnin, jako jsou hrách, čočka, fazole nebo cizrna. Elektrický šrotovník může mít i jiná praktická využití mimo přípravu krmných směsí. Může sloužit k mletí bylin a dalších plodin pro výrobu čajů, nebo může být uplatněn jako nástroj pro šrotování sladu.



Jak funguje šrotovník na obilí?

Šrotovníky určené pro obilí lze rozdělit do čtyř hlavních technologických kategorií: kamenné, talířové, válcové a kladívkové. Mezi nimi získává největší popularitu a univerzálnost právě kladívkový šrotovník na obilí, jehož funkci si nyní přiblížíme. V tomto druhu šrotovníku se nacházejí na rotoru lopatky či kladívka, jež při rychlém otáčení rozdrtí zrna. Pod tímto rotorem se nachází síto, kterým dostatečně zpracované suroviny propadávají ven. Jak tedy probíhá šrotování krmných směsí?

  • Prvním krokem je zvolení síta s požadovanou hrubostí, neboť šrotovníky na obilí často disponují síty s otvory o průměrech 1,5 až 8 mm. Tím si určíte, zda získáte hrubší směs nebo jemnou obilnou mouku.
  • Poté, co síto vyberete a nainstalujete, můžete zapnout šrotovník.
  • Nasypete zvolené suroviny do trychtýřovitého násypu, který usnadňuje plynulý pohyb směrem k nožům.
  • Zrna se posouvají směrem k nožům, kde jsou postupně drcena na požadovanou hrubost. Doba, po kterou jsou zrna mletá, závisí na výkonu šrotovníku a také na zvolené hrubosti síta.
  • Zpracované suroviny, požadované hrubosti, procházejí sítem a ukládají se do zásobníkového barelu, čímž máte hotovo.

 

Proč zvážit pořízení šrotovníku na obilí?

Šrotovník na obilí se stává vynikajícím partnerem v případě, že disponujete vlastními pěstovanými plodinami, jež chcete rozemlít, anebo pokud máte zájem vyhnout se nákupu hotových a nákladných krmných směsí. Díky elektrickému mlýnku na obilí v domácnosti můžete investovat pouze do základních surovin a sami si je namlít a smíchat tak, aby vyhovovaly specifickým potřebám vašich zvířat. Mleté obiloviny a luštěniny přinášejí lepší stravitelnost potravy a umožňují efektivnější kombinaci různých druhů krmiva. Šrotovník na obilí Vám tak může pomoci vytvořit komplexní a vysoce bohaté krmivo na živiny pro vaše zvířata.



Pokud Vás elektrický šrotovník na obilí zaujal, ale nevíte, který bude pro Vás nejlepší, doporučujeme Vám článek, jak vybrat nejlepší šrotovník na obilí.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY