Jak na líhnutí kuřat a drůbeže

Nejpřirozenější líhnutí kuřat, líhnutí kachen, křepelek, líhnutí housat, bažantů a dalších, se přirozeně odehrává pod kvočnou. Matka s mateřským pudem pečuje o proces samostatně, což je pohodlný způsob pro chovatele. Ovšem mnoho kvočen nemá pud kvokavosti, a tak častěji dochází k problému, že drůbež nezasedne nebo nesedí na vejcích dostatečně dlouho, a tak líhnutí kuřat není možné. Pokud řešíte stejný problém, přečtěte si více v článku.

lihnuti-kurat-lihen

K čemu slouží líhně a inkubátory? 

Když nespoléháte na kvokavost drůbeže, můžete zvážit umělou líheň na kuřata. K umělému líhnutí kuřat, křepelek, kachen, hus, krůt, bažantů a další drůbeže slouží speciální inkubátory. Líhně-inkubátory nejsou novinkou, umělé líhnutí kuřat začalo před více než 2000 lety v Egyptě. Moderní líhně na vejce jsou dnes velmi vyspělé a chovatelé s nimi dosahují vysokého úspěchu.

 

Na trhu existuje mnoho druhů líhní na drůbež, nelze jednoznačně říct, která je nejlepší líheň. Každý chovatel má své priority, někdo ocení cenově dostupné  levné líhně se základními funkcemi pro líhnutí, jinému zase vyhovuje automatická líheň či plnoautomatická líheň na kuřata, a někdo upřednostní vysoce kvalitní líheň nebo profesionální líheň, která zajišťuje celý proces.

Co je potřeba dodržet při při líhnutí v umělé líhni ? 

Pro úspěšné líhnutí kuřat a drůbeže je důležité udržovat optimální teplotu a vlhkost.

Teplota – inkubátor pro kuřata musí mít elektrické topné těleso s termostatem, udržuje vhodnou teplotu pro líhnutí.

Vlhkost – důležitým faktorem pro úspěch je udržování optimální vlhkosti, která se udržuje odpařováním vody z dolní části inkubátoru.

Hledáte-li kvalitní líheň na vejce, která udržuje teplotu i vlhkost, doporučujeme ověřené značky jako líheň Puisor, líheň Cimuka, Real, Lumia nebo líheň Cleo.

Pro úspěšné líhnutí kuřat v líhni je rovněž klíčový správný výběr a uchování násadových vajec a jejich pravidelné otáčení. Více informací o výběru a uchování násadových vajec naleznete v následujícím článku

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY