Jak se zbavit vnějších parazitů u slepic?

Narazili jste na přítomnost vnějších parazitů v prostoru kurníku nebo na samotných slepicích a nejste si jisti, jak s touto situací naložit? Není třeba se obávat, nejste s tímto problémem osamoceni. Infestace slepic vnějšími parazity je jedním z nejběžnějších problémů, se kterým se majitelé drůbeže setkávají. Tyto parazity často do prostředí kurníku pronikají skrze volně žijící ptáky. Jakmile si však všimnete těchto drobných, avšak potenciálně nebezpečných tvorů, je důležité okamžitě zahájit opatření k jejich omezení, aby nedošlo k jejich nekontrolovanému rozmnožování. Jaké jsou typické vnější parazity, kteří napadají slepice, a jak se efektivně zbavit této situace?

cmelik-u-slepic

Nejběžnější vnější paraziti u slepic

Mezi nejčastější parazity u slepic zahrnujeme pavoukovité roztoče známé jako čmelík kuří a také všenku.

  • Čmelík kuří - Tito malí roztoči, často nazýváni také muňky u slepic, se živí slepičí krví v noci. Během dne se čmelíci páří a kladou svá vajíčka v různých úkrytech kurníku. Během několika dní se z těchto vajíček vylíhnou noví čmelíci. Přítomnost čmelíků u slepic je patrná z chování slepic, které mohou být nervózní, podrážděné a oslabené. V případě velkého množství čmelíků můžete spatřit "mapy" těchto parazitů v kurníku. Pro více informací o čmelících u slepic doporučujeme náš článek Jak poznat čmelíky u slepic.
  • Všenka - Tento parazitický hmyz je dobře viditelný pouhým okem, na rozdíl od čmelíka. Všenky tráví většinu svého života na těle drůbeže, a to po několik měsíců. Živí se peřím a kůží a také na těle hostitele klade svá vajíčka. Všenky mimo hostitele přežijí pouze týden, poté hyne. Žádný druh všenek nepředstavuje hrozbu pro lidi. Pokud však jejich počet přesáhne určitou míru, mohou způsobit drůbeži značné nepříjemnosti. Tito paraziti způsobují svědění, podráždění, ztrátu peří a mohou vést až ke ztrátě váhy a snížení snášky.


Nejvhodnější je prevence

Podobně jako u všech nemocí je nejefektivnější zabránit vzniku problému u drůbeže zcela. Pro ochranu před napadením vnějšími parazity u slepic je prevence nejvhodnější. Klíčovým prvkem v prevenci je udržování čistoty. Pravidelně udržujte kurník v čistotě a provádějte dezinfekci. Nezanedbávejte čištění bidel, hnízd a i různých škvír a mezí. Na základě našich zkušeností bychom doporučili nahradit dřevěná hnízda pro snášení vajec za plastová snášková hnízda, která jsou méně náchylná k infekci parazity a zároveň je lze snadno vyčistit a dezinfikovat.

Další účinnou prevencí je použití křemeliny, která může eliminovat vnější parazity u slepic, jako jsou čmelíci, vši, blechy, klíšťata a další drobní paraziti v kurníku. Křemelina narušuje ochrannou povrchovou vrstvu těchto škůdců, což vede k jejich dehydrataci a úhynu. Tímto způsobem lze dosáhnout efektivní prevence.


První pomoc pro slepice

Kdykoliv zaznamenáte přítomnost parazitů v kurníku nebo na slepicích, je důležité jednat ihned, neboť tito paraziti se množí velmi rychle a časem by se s nimi mohl boj stát složitější.

  • Postup při napadení slepic - Pokud se vaše slepice dostanou pod útok všenek, čmelíků nebo blech, je vhodné použít prostředek, který tyto parazity odpuzuje. Doporučujeme využít BIO odpuzovač parazitů REUDANON, který se aplikuje na peří zvířat. Tento sprej účinně chrání slepice před čmelíky, všemi, blechami a umožňuje nadále sbírat jejich vajíčka.
  • Postup při napadení kurníku - Pokud jsou slepice napadeny čmelíky, pravděpodobně se budou vyskytovat i v kurníku. Kurník je nezbytné důkladně vyčistit a prozkoumat. Pro účinné odstranění čmelíků je vhodné použít silný přípravek jako například SCHOPF MILBEN XPERT 15g. Tento produkt se naředí vodou a rozprašuje se po celém kurníku, zahrnující i mezery a škvíry. První aplikace bývá obvykle účinná, ale kvůli přežívajícím vajíčkům je vhodné postup za 5-8 dní zopakovat.


Při pořizování nových slepic je rozumné provést důkladnou kontrolu a v případě potřeby je umístit do izolace na několik dní. To umožní ověřit, že nové přírůstky nejsou nakaženy parazity. Až budete mít jistotu o zdravotním stavu slepic, můžete je začlenit mezi ostatní. Přejeme vám úspěšný a zdravý chov.
  
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY