Jak si vybrat vhodnou klec pro křepelky?

Rozhodli jste se začít chovat křepelky, avšak nejste si jisti, jak zvolit optimální voliéru, kurník nebo klec. Na trhu je mnoho různých možností klecí určených pro křepelky, ale jak vybrat tu správnou, která bude vyhovovat nejen vám, ale hlavně vašim křepelkám? Tento článek vám poskytne odpovědi na tyto otázky. Budeme probírat ideální podobu klece pro křepelky a zároveň vám poradíme, na co rozhodně nezapomenout.

Klec na krepelky cimuka

Materiál klece pro křepelky - který si vybrat?

Existují hlavně dvě hlavní varianty klecí pro křepelky. První z nich jsou drátěné klece a druhou jsou klece plastové. Jaké jsou hlavní přínosy a potenciální nedostatky spojené s těmito materiály?

  • Drátěné klece pro křepelky mají své klady i zápory. Předností těchto klecí je možnost vlastní výroby pro zručné kutily. Na druhou stranu jsou tyto klece nevýhodné z hlediska designu, neboť ostré tenké dráty mohou způsobit nepohodlí křepelkám při chůzi. Mohou dokonce způsobit zranění, krvácení nebo otoky na křepelčích nožkách. Dále je třeba brát v úvahu, že drátěné klece se s časem sklony k rezavění, což ztěžuje údržbu a čištění.
  • Plastové klece pro křepelky, pokud jsou vyrobeny z kvalitního a odolného plastu, mají také mnohé výhody. Tento materiál odolává působení trusu, nekazí se a není náchylný k rezavění. Plasty lze také snadno udržovat čisté. Pro křepelky je plastový povrch pohodlnější, umožňuje jim pohyb, stání i páření bez potíží s nožkami a chodidly. Tedy nejen pro chovatele, ale i pro samotné křepelky je plastová klec komfortním řešením.

 

Praktické provedení klece pro snadné čištění

Dalším klíčovým aspektem je udržování čistoty klece. I když v prvních týdnech může být péče o tyto drobná stvoření pro váš zápal zábavná, nikdo z nás však nepřeje si strávit hodiny uklízením a údržbou klece. Navíc přítomnost nečistot a trusu v kleci může znamenat riziko šíření bakterií a onemocnění. Je proto důležité zvolit klec pro křepelky, která se snadno udržuje a zajišťuje, že křepelky budou vždy v čistém prostředí. Je takové kombinace vůbec dosažitelné? Ano, samozřejmě! Stačí jen vybrat klec na křepelky s perforovanými stěnami a dnem, nikoli s pevným dnem. Pod klecí je vhodné umístit podnos, do kterého bude trus padat skrz otvory. Křepelky tak nebudou přicházet do kontaktu s trusem a vy budete muset pouze občas vyčistit a dezinfikovat spodní podnos, který zadržuje trus.

Klec pro krepelky cimuka trusnik

Mechanismus pro shromažďování vajec od křepelek

V případě, že máte zájem o chov produktivního plemene křepelek, je důležité si uvědomit, že každá křepelka snáší denně přibližně jedno vejce. Pokud tedy plánujete chov se 50 křepelkami, znamená to až 50 vajec denně, která je třeba pravidelně odebrat. Ideální klec pro křepelky by proto měla být vybavena speciálními úložnými prostory pro vajíčka a sklony dnem. Lehce nakloněné dno klece směrem ke shromažďovacím prostorem pro vajíčka zajistí, že čerstvě snesená vejce budou okamžitě sklouznout do těchto úložných míst. To minimalizuje riziko, že by křepelky mohly vejce poškodit, a zároveň vám umožní sbírat vejce bez nutnosti častého zasahování a otvírání klece.

Klec na krepelky cimuka vejce

Systém pro krmení a napájení

Dalším důležitým aspektem je uspořádání krmení a napájení pro křepelky. Je třeba promyslet, jak umístit krmítka a napáječky v kleci tak, aby bylo zajištěno dostatečné přístupu všech křepelek k potravě a vodě, a zároveň zabránit rozptylování krmení a zmáčení křepelek. Optimální rozložení krmítka je podél celé délky klece, aby mohly všechny křepelky snadno dosáhnout potravy. Umístění krmítka z vnější strany klece je doporučeno, aby se minimalizovalo znečišťování krmení trusem. Ideální je přidat mřížku nad krmítko, aby křepelky nemohly krmení rozhazovat a plýtvat ním.

Klec pro chov krepelek cimuka krmeni

 

Jak zvolit správnou velikost klece

Posledním, nicméně klíčovým faktorem je výběr vhodné velikosti klece pro křepelky. Výrobci obvykle udávají kapacitu klece, tj. pro kolik křepelek je klec navržena. Na vás pak záleží, jak rozsáhlý chov si přejete vést. Praktickým bonusem může být klec s modulárním designem, kde je možné patra skládat. To umožní postupné rozšíření chovu bez nutnosti pořizovat úplně novou klec. V případě větších klecí je také výhodné, pokud jsou vybaveny kolečky, což usnadní manipulaci.

Z naší nabídky vřele doporučujeme klece značky Cimuka, které zohledňují všechny tyto aspekty. Tyto klece jsou navrženy s ohledem na pohodlí křepelek a získaly si u chovatelů vynikající pověst. Nabízíme rozmanité velikosti, začínaje menšími klecemi pro pár křepelek až po větší modulární klece pro až 150 křepelek.



Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak se připravit na chov křepelek, doporučuje Vám přečíst si 
tento článek.

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY