Jak vybrat nejlepší škrabadlo pro kočky

Chcete si pořídit do domácnosti kočku nebo už doma dokonce nějakou máte? Při pořizování základní výbavy pro kočku byste rozhodně neměli zapomenout na škrabadlo pro kočku. Škrabadla pro kočky nejsou pouhými hračkami nebo doplňky do domácnosti, ale mají svoji nezastupitelnou úlohu. K čemu je škrabadlo pro kočky tak důležité a jak vybrat nejlepší kočičí škrabadlo nebo kočičí strom pro Vaše potřeby?

Skrabadla_pro_kocky

Proč je škrabadlo pro kočky tak důležité?

Přesto, že si pořídíte kočku domácí, stále v ní přebývají její instinktivní vlastnosti lovce a šelmy. V přírodě kočky škrábáním vypouštějí feromony, a tím si značí své území. Druhým důvodem je odstraňování odumřelých buněk drápků. Drápky totiž kočkám rostou po celý život jako lidem nehty, a proto je musí pravidelně obrušovat. Pokud tedy své kočce nepořídíte kočičí škrabadlo, sama si v domácnosti najde cokoliv na škrábání nebo obrušování drápků a tím může být např. váš oblíbený koberec nebo drahá pohovka.

Jak vybrat škrabadlo pro kočku?

Na trhu existuje celá řada výrobků, ať už je to škrabadlo a odpočívadlo pro kočky, kočičí strom, škrabadlo na zeď nebo prolézačky pro kočky na zeď. Při výběru škrabadla pro kočky byste měli zohlednit především prostorové možnosti,  temperament, stáří a velikost kočky, ale samozřejmě také finanční možnosti. Roli hraje také materiál škrabadla pro kočky.  Na trhu je dřevěné škrabadlo pro kočky nebo plyšové kočičí škrabadlo. Velmi oblíbená jsou škrabadla omotaná sisalovým provazem, který je možné po nějakém čase jednoduše vyměnit. Důležité je však vždy vybrat stabilní škrabadlo pro kočky, aby si kočka nemohla při jeho užívání ublížit.

 

Typy škrabadel a odpočívadel pro kočky

Vybírat můžete z opravdu velkého množství škrabadel pro kočky. Jaké jsou nejčastější typy kočičích škrabadel a pro koho jsou vhodná?

  • Kočičí strom – je jeden z nejoblíbenější typů škrabadel pro kočky, které svým vzhledem připomíná strom. Kočičí strom nabízí velké množství prvků jako jsou odpočívadlo pro kočky, škrabadlo pro malé i velké kočky, závěsné hračky, tunely, houpačky, provazy, domečky, apod. Tento typ škrabadla je velice variabilní, ale zpravidla zabere více místa v bytě.
  • Škrabadlo pro kočky na zeď – závěsná škrabadla pro kočky jsou velice nenáročná na prostor a velmi elegantní. Škrabadlo pouze připevníte jednoduše na stěnu, a tedy nezabere v menším bytě téměř žádný prostor. Vybírat můžete rohové škrabadlo pro kočky, škrabací desky, poličky nebo rohože. Škrabadla na zeď využívají šplhadla a prolézačky pro kočky na zeď jako je visutý most, houpačka nebo sisalové lano. Moderní škrabadlo pro kočky je také kočičí strom na zeď.
  • Škrabací válce – jsou pouze jednoduché válce většinou obalené sisalovým lanem. Můžete vybírat buď obyčejné válce na položce nebo existují také závěsné sisalové válce.

Vedle svých prostorových potřeb a finančních možností se zamyslete i nad kočičími potřebami. Pozorujte, čím se vaše kočka baví a co ji zajímá. Velkou roli hraje temperament, ale i věk. Čím mladší a hravější zvíře máte, tím zajímavější a větší by mělo odpočívadlo být. Při hledání toho pravého škrabadla pro kočky berte v potaz také počet koček, které máte. Abyste předešli zbytečným konfliktům, pořiďte si velké škrabadlo nebo více malých, aby na jedno zvíře připadla minimálně jedna škrabací plocha.

Doufáme, že jsme Vám vysvětlili jaké typy škrabadel pro kočky existují. Které škrabadlo však bude právě pro vaši kočku nejlepší, to víte nejlépe vy sami.

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY