Líhnutí křepelek - jednoduše pro každého

Máte zájem o chov křepelek, ale nevíte, jak začít? Křepelky jsou skvělí producenti vajec, i přes svou malou velikost potřebují jen málo krmiva a místa. Křepelčí vejce jsou známé pro své výjimečné zdravotní výhody, což vysvětluje rostoucí popularitu chovu křepelek. Navzdory tomu, že křepelka japonská nemá výrazný rodičovský instinkt, můžete snadno začít nebo rozšířit svůj chov tím, že budete líhnout křepelky v umělé líhni. O tom, jak líhnout křepelky v líhni, vám přiblíží tento článek.


Lihnuti krepelek lihen na krepelky

Než se pustíte do samotného líhnutí

Před tím, než se pustíte do samotného procesu líhnutí křepelek, je třeba zajistit si dvě klíčové věci: líheň na vejce a křepelčí násadová vejce.

  • Líheň na vejce – Na trhu je k dispozici řada různých modelů umělých líhní. Při výběru líhně je důležité zajistit, aby udržovala stabilní teplotu a vlhkost. Pokud preferujete líheň, která nepožaduje ruční otáčení vajec, ujistěte se, že je kompatibilní s křepelčími vejci. Některé líhně mají univerzální rošty vhodné pro různé druhy vajec, ale u jiných může být potřeba dokoupit speciální rošt pro menší křepelčí vajíčka.
  • Násadová křepelčí vejce – Oplodněná násadová vejce můžete získat od osvědčených chovatelů nebo na internetu. Při výběru dbejte na to, aby byla násadová vejce čistá a nepoškozená. Mějte na paměti, odkud pocházejí a jak bylo s nimi zacházeno během přepravy. Další informace o výběru a skladování vajec naleznete v tomto článku.


Pokud již máte líheň na křepelky připravenou doma, umístěte ji do místnosti s konstantní teplotou kolem 20-24°C. Nezapomeňte ji nechat 24 hodin provozovat na zkoušku, abyste se ujistili, že všechny funkce fungují správně. Stejně tak před vložením násadových vajec do líhně nechte vejce přizpůsobit se pokojové teplotě, pokud byla předtím uložena v chladném prostředí.

 

Klíčové faktory k úspěšnému líhnutí křepelek

Jakmile máte připravenou líheň i násadová vejce, můžete začít se samostatným líhnutím, které obvykle trvá 16-18 dní. Klíčovými faktory k úspěšného líhnutí jsou především tyto 3 body:

  1. Teplota – Během celého procesu líhnutí je důležité udržovat teplotu kolem 37,7°C. I když většina líhní disponuje vestavěným teploměrem, je vhodné pravidelně kontrolovat teplotu externím teploměrem přímo na vejcích, abyste zajistili správné podmínky.

  2. Vlhkost – Na rozdíl od teploty je třeba měnit vlhkost v průběhu líhnutí. Během prvních 15 dní udržujte vlhkost mezi 50-60%, a v posledních 3 dnech zvyšte na 70-80%. Pokud vaše líheň nemá automatický zvlhčovač, vlhkost se obvykle reguluje přidáváním vody do spodních kanálků v líhni, odkud se následně odpařuje. Množství přidané vody ovlivňuje úroveň vlhkosti.

  3. Otáčení vajec – Otáčení vajec má zásadní význam, aby se zabránilo přilepení vývojového embrya na vnitřní stranu skořápky. Začněte otáčet vejce od třetího dne inkubace. Pokud nemáte líheň s automatickým otáčením, otáčejte vejce ručně dvakrát denně (ráno a večer) až do 15. dne. Po této době přesuňte vejce na mřížku pro závěrečnou fázi líhnutí, a už je nemusíte otáčet.

Během líhnutí je také doporučeno kontrolovat oplozenost vajec pomocí prosvětlení vajec. Ideální čas pro tuto kontrolu je kolem sedmého dne inkubace. Pokud si nejste jisti, jak na to, existuje návod na prosvětlování vajec, který vám může pomoci.

Nastal očekávaný okamžik - co dělat s právě vylíhlými křepelkami?

Křepelky se mohou začít líhnout kdykoliv mezi 15. a 20. dnem, v závislosti na okolních podmínkách. Křepelky se samy vylíhnou z vajec, není třeba jim poskytovat žádnou asistenci, a je důležité neprovádět žádné zásahy do líhně. Líheň by měla zůstat uzavřená. Po vylíhnutí můžete nechat křepelky v líhni v klidu a nechat je vyschnout po dobu až 24 hodin. Poté je přemístěte do odchovny, kde budou mít ideální podmínky pro svůj růst. To zahrnuje dostatečné teplo, osvětlení, pravidelné krmení a přístup k vodě.

 

 Líhnutí křepelek je krásná a vzrušující podívaná a přejeme, ať se Vám jich vylíhne co nejvíce.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY