Násadové vejce, jak je vybrat a správně skladovat?

Pokud máte v úmyslu umělé líhnutí drůbeže a váháte, která vejce jsou pro líhnutí nejvhodnější, pak jste zde správně. Nejsou totiž vejce jako vejce, a ne každé jsou vhodné pro úspěšné vylíhnutí drůbeže. Kvalitní výběr a adekvátní skladování vajec významně přispějí k zajištění úspěšnosti celého líhnutí.

Sber nasadovych vajec

Příprava násadových vajec

Násadová vejce představují klíčový prvek pro proces líhnutí kuřat, křepelek, hus, kachen, bažantů a v podstatě všeho druhu drůbeže. Aby z nich mohl vzejít nový život, je nezbytné, aby byla vajíčka oplodněná. Je vhodné sbírat vejce co nejrychleji po snesení, ideálně až třikrát denně, abychom minimalizovali riziko poškození či znehodnocení. Pokud usilujete o získání čistých a nepoškozených násadových vajec, skvělým pomocníkem jsou snášková hnízda se sběrným košíkem.

Pokud sami nedržíte drůbež, máte možnost získat násadová vejce od jiných chovatelů. Alternativně, v dnešní době je snadné najít nabídky k prodeji na různých tržištích či ve skupinách na sociálních sítích. Vždy však dbejte na kvalitu a správný způsob dopravy těchto vajec.

Podmínky výběru vhodných násadových vajec

Dbejte na to, aby násadová vejce nevykazovala žádné deformace a měla neporušenou a pevnou skořápku. Je důležité, aby velikost těchto vajec odpovídala hmotnosti vajec konkrétního plemene, aby nebyla příliš malá nebo příliš velká. Pro slepice určená násadová vejce by měla mít váhu kolem 60 g. Pokud jsou vejce znečištěná, je možné je jemně vyčistit suchou houbičkou, avšak opatrně, abychom neničili skořápku. Důležité je nikdy nečistit vejce vodou.

Nasadova vejce sber

Správné postupy pro skladování násadových vajec

Pokud máte již v rukou čistá a nepoškozená vejce, umístěte je na podložku se špičatou stranou směrem dolů. Při skladování vajec je klíčovým faktorem teplota místnosti, pravidelné otáčení vajec a doba skladování.

  • Podmínky skladování - optimální teplota by měla být přibližně 15°C a doporučená vlhkost kolem 60%. Vyhněte se skladování vajec v chladničce a spíše zvolte prostor jako garáž či sklep, kde lze udržet tuto konstantní teplotu.
  • Otáčení vajec - nezapomínejte 2x denně otáčet násadová vejce o 45°, aby žloutek nezůstal přilepený ke skořápce. Nemusíte otáčet každé vajíčko zvlášť, stačí otočit celou podložku.
  • Délka skladování - pro násadová vejce slepic a jiných druhů hrabavé drůbeže je doporučeno skladování maximálně 10 dní. Delší skladování může negativně ovlivnit schopnost vylíhnutí. U násadových vajec vodní drůbeže lze za dobrých podmínek prodloužit skladovací dobu až na 30 dní.


Slepici nasadova vejce

Když disponujete dostatečným množstvím násadových vajec, můžete se pustit do líhnutí. Pokud cítíte nejistotu ohledně líhnutí, rádi bychom vám doporučili náš článek, kde najdete vše o líhnutí kuřat.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY