Návod, jak se zbavit kuny skalní

Objevila se u Vás kuna na půdě, ve střeše, v domě, nebo v autě?  Tato menší, avšak inteligentní šelma může způsobit nemalé škody, a proto je důležité jednat rychle, buď chytit, nebo vypudit. Proto vám přinášíme praktický návod, jak se zbavit kuny.

past-na-kunu

Rozdíl mezi kunou lesní a kunou skalní

Na území České republiky se vyskytují dva různé druhy kun, a to kuna lesní a kuna skalní, která bývala také nazývána kuna domácí. Název těchto dvou druhů již naznačuje, kde se převážně pohybují. Kuna lesní se většinou nachází v lese, je plachá a do lidských sídel zavítá zřídka. Naopak kuna skalní se dobře adaptovala na lidské okolí. Přestože preferuje lesy a skalnaté oblasti, v zimě se často stěhuje do obydlených míst, kde nalezne dostatek potravy a úkrytu. Jestliže zjistíte, že je kuna na půdě, nebo je kuna ve střeše, pravděpodobně se jedná o druh kuny skalní.


 

Jak poznáte kunu skalní?

Kuna skalní patří do čeledi lasicovitých. Její štíhlé tělo měří kolem 80 cm včetně ocasu. Srst kuny skalní je hnědá nebo šedohnědá s charakteristickým bílým zbarvením na hrudi, na rozdíl od kundy lesní, která má žlutě zbarvenou hrudní náprsenku.

Kuna je všežravec

Kuna skalní je inteligentní a hravé zvíře, aktivní především v noci a za soumraku. Je všežravá, preferuje hlodavce, hmyz, ovoce a ořechy, ale neodmítá ani mršiny nebo zbytky jídla. Co se týče slepic, kuna skalní kurník často navštěvuje kvůli oblíbeným vejcím, nikoli kvůli lovu samotných slepic. Pokud kuna při svém noční honbě za potravou narazí na slepici, usmrtí ji spíše ze strachu než z potřeby lovit.

Jak rozeznat stopy

Jak poznat, že je kuna na půdě, v domě nebo že je kuna ve střeše? Kuna zanechává několik charakteristických stop. Páchnoucí zápach zkažených potravin a trusu je jedním z projevů. Kuna skalní často ponechává trus na stejných místech, což slouží k označení svého teritoria. Dále lze poznat její přítomnost podle nočního hluku, který vydává při hledání potravy. Poškozená izolace, protržené kabely a hadičky v motoru vozu jsou nepříjemným důkazem toho, že kuna byla v okolí. Stopy kuny skalní jsou podobné stopám kočky, ale zřetelně jsou patrné i otisky drápů.

stopa-kuny

Jak se zbavit kuny 

Existuje několik variant, jak se zbavit kuny. Někdo preferuje odchytovou past na kunu, neboli sklopec, jinému může vyhovovat pachový odpuzovač kun, a nebo ultrazvukový plašič. Níže nalezne několik typů, jak se zbavit kuny.

Past na kunu: Použití živolovné pasti ,neboli sklopce na kuny je efektivním způsobem, jak se zbavit kuny. Stačí past umístit na místa, kudy často prochází, a připravit do ní vhodnou voňavou návnadu. Následně počkejte, až se kuna chytí.

Odpuzovač kun: Některé pachy jsou pro kuny nepříjemné. Pachový odpuzovač lze aplikovat na místa, která chcete ochránit, a kuny by se měly vyhýbat.

Ultrazvukový plašič: Moderní variantou je použití ultrazvukového plašiče, který generuje nepříjemné zvukové signály pro kuny, čímž je odhání. .

Zamezte vniknutí kuny do vašeho domova: Jakmile identifikujete trasy, kterými obratná kuna prochází na vaši střechu nebo do kurníku, pečlivě uzavřete tyto vstupy. Nejlepší je použít plech nebo drát, který kuny nedokážou protrhnout.

Zbavte se kuny za pomoci jiného zvířete: Kuny upřednostňují svoje vlastní teritorium a nejsou nakloněny oblastem, kde cítí přítomnost jiných zvířat. Zkuste umístit chlupy vašeho psa nebo kočky na místa, kde se kuny zdržují, jako je půda, auto nebo jiná místa. 

 

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY