Průvodce líhnutím bažantů doma: Krok za krokem k úspěchu

Zvažujete založení či rozšíření svého chovu bažantů a koroptví, ale váháte, jak na to? Pokud máte již zkušenosti s líhnutím kuřat nebo jiné drůbeže, bude to pro vás snazší. Jestliže se však teprve seznamujete s procesem líhnutí, není to problém. Veškeré informace o líhnutí bažantích kuřat získáte v tomto článku.

jak-na-lihnuti-bazantu_01

Proč zvolit chov bažantů?

Mnoho lidí si nemusí uvědomovat, že bažantí vejce jsou nejen výtečnou potravinou podobně jako slepičí vejce, ale také nabízejí podobné nutriční hodnoty. Jsou bohatá na bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vitaminy B, D a další živiny. Tyto aminokyseliny hrají důležitou roli v regulaci spánku, nálady a chuti k jídlu. Vitamíny B a D přispívají k energetickému metabolismu, posilují imunitní systém a podporují zdraví kostí. Je třeba poznamenat, že bažantí vejce jsou menší než slepičí, a proto se v kuchařských receptech často doporučuje použít dvakrát více bažantích vajec než slepičích.

Potřebné vybavení pro úspěšné líhnutí bažantů

Při zvažování domácího líhnutí bažantích vajec budete potřebovat dvě základní věci: bažantí násadová vejce a vhodnou líheň.

  • Násadová vejce - Pro proces líhnutí je nezbytné získat kvalitní násadová vejce, která můžete pořídit od zavedeného chovatele nebo zakoupit online. Je důležité dbát na spolehlivý původ násadových vajec a také na řádnou manipulaci během jejich přepravy. Bažantí vejce mohou být skladována až deset dní. Pokud máte zájem o podrobnosti ohledně výběru a skladování násadových vajec, můžete se dočíst v tomto článku.
  • Líheň na vejce - Pro úspěšné umělé líhnutí bažantích vajec je nezbytné získat kvalitní líheň, která udržuje optimální teplotu a vlhkost. Před nákupem líhně zkontrolujte, zda je vhodná pro specifické druhy vajec, které chcete líhnout. Některé líhně mají univerzální rošty pro různé druhy vajec, zatímco jiné vyžadují speciální rošt pro menší bažantí vejce.


Začátek líhnutí bažantů

Před započetím samotného líhnutí bažantích vajec je důležité přesunout líheň do místnosti udržující stabilní teplotu okolo 20-24 °C a nechat ji po dobu alespoň 24 hodin pracovat. Tímto způsobem se ujistíte, že líheň udržuje požadovanou teplotu a vlhkost. Zároveň byste měli bažantí násadová vejce před vložením do líhně přemístit z chladného místnosti, aby dosáhla pokojovou teplotu.

Postup líhnutí bažantů den po dni 

  • Dny 1.-2. – První dva dny umístěte bažantí vejce špičkou dolů do předehřáté líhně s teplotou přibližně 37,7 °C a udržujte vlhkost mezi 55-65 %. Během těchto dvou dní je důležité udržovat stálou teplotu a vlhkost.
  • Den 3. – Třetí den začněte vejce otáčet minimálně dvakrát denně (ráno a večer) o 45 stupňů. Pravidelné otáčení je nezbytné pro prevenci přilepení embrya na vnitřní stranu skořápky. Pokud máte automatickou líheň, otáčení proběhne automaticky.
  • Den 8. – Přibližně osmý den doporučujeme provést prosvětlení bažantích vajec, aby bylo možné zjistit, která z vajec jsou oplodněná a která ne. Postup pro prosvětlení naleznete v tomto článku.
  • Den 22. – Ve 22. dni přesuňte vajíčka do speciálního prostoru pro vylíhnutí (dolíhně), kde budou bažanti bezpečně vylíhnuti. V dolíhně již není nutné otáčení vajec. Teplotu snižte na přibližně 37,2 °C a zvýšte vlhkost na 70-80 %.
  • Dny 23.-25. – Během těchto dnů se začnou bažanti líhnout. Je důležité nechat je v líhni, nedotvářet a nevětrat. Po vylíhnutí je nechte 24 hodin zaschnout v klidu a teprve poté je můžete přesunout do připraveného prostoru pro další odchov drůbeže.




Doufáme, že jste se v tomto článku dozvěděli otázky na všechny Vaše odpovědi a přejeme Vám mnoho chovatelských úspěchů.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY