Rady pro výběr té nejlepší králíkárny

Plánujete se pustit do chovu králíků? Základní výbavou pro tuto činnost je především vhodná králíkárna, krmivo a podestýlka. Tento článek se zaměří na výběr králíkárny, jak by měla vypadat, kam ji umístit a co by měla obsahovat.

kralikarna blog

Jak má vypadat správná králíkárna

Králíkárna by měla mít dostatečnou velikost, být stabilní a vyrobená z vhodného a nezávadného materiálu. Králíci potřebují sucho, čerstvý vzduch, dostatek světla a klid. Pro udržení čistoty je vhodná králíkárna s výsuvným trusníkem. Je také důležité zajistit dostatečné osvětlení králíkárny. Můžete si vybrat mezi jednopatrovou a dvoupatrovou králíkárnou, a nezapomeňte na dostatečně velký výběh pro králíky.

Umístění králíkárny

Králíkárnu můžete umístit do domu, venkovního domku nebo na zahradu. Většina králíků si poradí s místními klimatickými podmínkami, ale orientace na jih nebo jihovýchod je důležitá, aby slunce dopoledne osvětlovalo kotce a později se přetočilo, aby nepražilo přímo do králíkárny. V případě potřeby lze využít stínících prvků, jako jsou zástěny, stříšky nebo rolety.

Vybavení králíkárny

Nezapomeňte na krmítko a misku pro králíky, které by měly být těžké a stabilní. K napájení králíků jsou praktické napájecí lahve nebo niplové a ventilové napáječky, které jsou hygieničtější a snadno udržovatelné. Důležité jsou také jesle na seno, které lze umístit shora nebo z boku.

Výběh pro králíky

Králíci potřebují možnost volného výběhu, a to ve vhodně zabezpečeném prostoru. Venkovní výběh je důležitý zejména v chladném období, kdy se pohybem chrání před prochladnutím. V létě je důležité zajistit dostatek stínu. Ohrádka pro králíky je praktickým řešením, protože je přenositelná a poskytuje králíkům více místa pro pohyb a přístup ke čerstvé trávě.

Chov králíků může být radostí, pokud vyberete správnou králíkárnu, která je snadno udržovatelná a vydrží dlouho.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY