Sháníte kurník pro slepice? Máme 6 tipů jak vybrat ten správný

Plánujete založit vlastní domácí chov slepic, aby jste denně měli kvalitní a čerstvá vejce? Nejdřív by jste se měli zaměřit na výběr vhodného zázemí pro Vaše kury a dopřát jim bezpečný kurník. V obrovské nabídce různých druhů kurníků je však snadné se ztratit. Rozhodně to není levná záležitost, a proto je důležité vědět, na co se při výběru kurníku zaměřit a na co si dát pozor, abyste nepřišli zkrátka. Přinášíme Vám proto 6 důležitých bodů, které by jste neměli ignorovat při výběru kurníku.

jak-vybrat-kurnik_01

1. Vyberte správnou velikost 

Kurník představuje základní útočiště pro slepice, kde tráví čas od soumraku do svítání a během snáškového období. Je proto důležité vybrat správnou velikost kurníku, aby se slepice netlačily, a zároveň zabezpečit, aby jim nebyla zima. Jak ale zvolit rozměry kurníku pro 5 slepic nebo rozměry kurníku pro 10 slepic? Kurník je vhodné vybrat podle počtu slepic. Obecně platí doporučení 1 m2 na přibližně 4 slepice, avšak není to pravidlem. Na základě toho lze vybrat kurník pro 5 slepic, kurník pro 10 slepic, pro 15 nebo 20 slepic. Nesmíme však zapomínat na důležitou věc - čím větší prostor, tím lépe pro slepice. 

2. Vybírejte materiál kurníku jako investici do budoucna 

Při výběru kurníku je důležité dbát na použitý materiál. Na prvním místě by měl mít materiál kurníku dlouhou životnost, efektivní izolaci, adekvátní větrání, prodyšnost, suché prostředí a snadnou údržbu. Estetická stránka by měla být až na druhém místě. Investování do kvalitního materiálu je tudíž důležité. Na trhu najdete výběr mezi čtyřmi druhy materiálů kurníku: zděným, dřevěným, plastovým nebo vícevrstvým HPL laminátem. Zajímají Vás výhody a nevýhody jednotlivých materiálů? Může si přečíst článek Jaký je nejlepší kurník pro slepice?, kde se dozvíte více. 

3. Snadnou údržbou ke zdraví slepic 

Správná zoohygiena chovu rozhodně přispívá zdraví slepiček. Snadná údržba kurníku je pro ochranu slepic a rychlost práce důležitá. Nepodceňujte proto správný výběr materiálu, aby se Vám snadno čistil a škůdci neměli šanci se v něm uhnízdit. Také by měl být do kurníku pro slepice snadný přístup, aby byla údržba kurníku pro Vás co nejjednodušší. Na trhu se vyskytují kurníky pro slepice s výsuvnými trusníky, díky kterým je úklid kurníku snadný a rychlý. Můžete také použít podlahové rošty, kdy slepičince propadávají skrz oka a Vaše slepičky budou mít čistěji než kdy dřív. 

vysuvni-trusnik

4. Celoroční chov slepic = zateplený kurník 

Celoroční chov drůbeže vyžaduje být připravený na různé podmínky počasí, na chlad, vlhko a nebo naopak teplo. Chraňte proto Vaše slepice před teplotním stresem a vybírejte správně odizolovaný kurník pro slepice. Máte na výběr z dvou možností, buď budete volit materiál kurníku s dobrými izolačními vlastnostmi a nebo si pořídíte zateplený kurník. Kurníky z HPL laminátu mají skvělé izolační vlastnosti a není nutná další izolace. Pokud ovšem preferujete dřevěný kurník pro slepice, tak budete muset nějakou tu korunu investovat do jeho zateplení, a nebo si zrovna vybrat už zateplený kurník pro slepice. 

5. Zvolte pohodlná snášková hnízda 

Nemyslíme jenom na pohodlí Vašich slepiček, ale také na pohodlný sběr čistých a nepoškozených vajíček. Doporučujeme proto zvolit vnější snášková hnízda, která mají výklopnou stříšku a vy tak můžete bez problému denně vajíčka odebírat. 

snaskove-hnizdo

6. Jděte napřed a automatizujte si kurník 

Nebaví Vás denně brzy vstávat a pouštět slepice? Nebo naopak být omezován jejich zavíráním? Tomu všemu může být konec! Pořiďte si na Váš kurník automatická dvířka do kurníku. Pak si jednoduše můžete odejít na víkend pryč a nemusíte mít starosti, kdo Vám vypustí a zavře slepice. Automatické otevírání kurníku Vám ušetří plno starostí a Vaše slepičky spolehlivě ochrání před škůdci, jako jsou kuny, lišky a potkani. 

Doufáme, že již víte, na které body se při výběru kurníku pro slepice zaměřit. Nám se nejvíce osvědčili kurníky vyrobené z HPL laminátu, které si můžete prohlédnout níže:

 SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY