Škubání kachen krok za krokem

Škubání kachen může být pro chovatele náročným úkolem. Pokud stále dáváte přednost tradičnímu ručnímu škubání kachen může to být namáhavá a časově náročná činnost. Existuje však jednoduchý a rychlý způsob, jak kachny oškubat. Jak na to? Dozvíte se níže.

skubani-kachen

Za 1. Porážka kachny

Než se pustíte do procesu zpracování kachny, dejte ji 24 hodin odpočinout v samostatném kotci s čistou vodou, aniž byste jí poskytli potravu. Tento krok pomůže vyčistit trávicí systém a usnadní kuchání. Nejprve omračte kachnu a poté umístěte její hlavu do odkrvovacího trychtýře, což umožní bezpečné přidržení kachen během odkrvení.

Za 2. důkladně spařte

I když je možné oškubovat kachny suchým způsobem, toto řešení může být zdlouhavé. Doporučuje se proto nejprve kachnu spařit ve horké vodě. Připravte si lázeň nebo speciální spařovací kotel udržující stabilní teplotu mezi 63-67 °C. Teplotu průběžně monitorujte teploměrem protože správná teplota má klíčový vliv na snadné oškubání. Kachnu ponořte do horké vody po dobu 2,5-3 minut, aby nedošlo k varu masa nebo kůže. Během tohoto procesu kachnou lehce pohybujte a prohrabujte peří malými hrabičkami.

Za 3. zvolte způsob škubání kachen

Dnes existují moderní a pohodlné metody škubání kachen, drůbeže. Zvláště pokud chováte více kachen, škubačka na drůbež pro kachny může být skvělým pomocníkem. Jak tato škubačka drůbeže  funguje a co je třeba zvážit při výběru?

Škubačka drůbeže na vrtačku – První variantou je použití škubačky na vrtačku, což je válec pro oškubávání připevněný k vrtačce. Kachnu chytnete za nohy a postupně ji otáčíte kolem rotujícího válce.

Bubnová škubačka na drůbež  – Druhá, ještě efektivnější možností je bubnová škubačka na drůbež. Tato zařízení dokáží oškubat až 4 kachny za 2 minuty. Princip spočívá v buben s rotačním talířem poháněným motorem. Škubací prsty v bubnu šetrně odstraňují peří. Doporučuje se oplachovat vnitřek bubnu studenou vodou pro maximální účinnost. Fungování bubnové škubačky si můžete prohlédnout na videu níže.

Dokončení procesu

Po oškubání následuje dokončení úpravy kachny pro další zpracování. Odstraňte zbývající drobná peříčka pomocí pinzety nebo škubacího vosku. Škubací vosk se nahřeje ve vodní lázni, kachna se do něj ponoří a poté se odstraní spolu s peřím. Následně kachnu vykucháte a můžete začít vařit.

Doufáme, že naše rady vám usnadní proces škubání kachen a přejeme vám co nejvíce úspěchů při této činnosti.

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY