Chováte doma hospodářská zvířata a chtěli byste si připravit kvalitní domácí krmnou směs? K tomu Vám poslouží šrotovník na obilí (pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, proso, pohanka…) a luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna, sója…).
Dle technologie se šrotovníky rozdělují na:
Kladívkový šrotovník je nejoblíbenějším a nejuniverzálnějším typem šrotovníku u chovatelů.Tento šrotovník je jednoduchý na obsluhu a údržbu. Má na rotoru lopatky – kladívka a rotor se otáčí tak rychle, aby obvodová rychlost kladívek stačila na rozbití obilného zrna v letu. Buben, ve kterém se rotor otáčí, má na obvodu síto a dostatečně jemný obilný prach propadává sítem ven. Hrubost krmné směsi si mechanicky nastavíme pomocí výměny těchto sít s otvory o velikosti průměru 1,5 – 7 mm.
Kamenový šrotovník funguje na principu dvou válcových kamenů nebo kotoučů, kdy jeden z nich je uložen pevně a druhý volně (dochází k tření). Tento šrotovník na obilí je vhodný jen k rozmělňování suchých zrnin s nízkou vlhkostí.
Roztírací šrotovník funguje na podobném principu jako kamenový šrotovník. Mlecí kameny jsou nahrazeny litinovými tvrzenými kotouči a používá se i systém s dvěma otáčejícími se talíři.
Šrotovníky na obilí se používají jak v domácnostech, tak na farmách pro krmení drůbeže, králíků, prasat, skotu a dalších hospodářských zvířat.
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY